Je blikveld verruimen is belangrijk om te leren ontspannen te werken met je computer.

Normaal visueel blikveld

Je visuele blikveld is als volgt samengesteld: richting vanaf het midden v.h. oog)

Het visuele veld van de ogen. Dit blikveld verruimen.
visueel blikveld van ogen
  • (85 graden naar buiten horizontaal
  • 60 graden naar binnen (neus)
  • 45 graden omhoog
  • 65 graden naar beneden

De periferie van je oogbol achterwand bevat voornamelijk cellen die gevoelig zijn in het donker. Het centrum van je oogbolachterwand bevat de kleurgevoelige cellen. De periferie dient voor de algemene oriëntatie in de ruimte. Als je recht vooruit kijkt en je duimen opzij van je lichaam houdt, moet je in staat zijn met je blik een veld van 180 graden te bestrijken. Sommige mensen hebben maar een gezichtsveld van 140 graden.

Perifere blikveld in het verkeer

Als je blikveld kleiner is dan normaal heb je als het ware een dode hoek. Als er van opzij een auto aankomt, is de kans groot dat je die dan niet opmerkt of te laat ziet. Het is mogelijk dat je een grotere afstand houdt van de stoep dan mensen die wel een goed ontwikkeld perifeer zicht hebben. Als je ergens naar kijkt, kun je vanuit je ooghoeken toch zien wat er opzij gebeurt, zij het zeer vaag. Zo gauw er iets opzij beweegt geeft het perifere blikveld een signaal naar het onderbewuste, dat op zijn beurt een signaal geeft naar het centrale zien. Razendsnel keer je de ogen in de richting van het onbekende en ga je het bewust observeren.

Het perifere blikveld is verbonden met je onderbewuste. Als je voor een winkeletalage staat, zie je in één klap de hele etalage, alle boeken of alle voorwerpen erin. In bepaalde dingen ben je geïnteresseerd. Je onderbewuste weet dit en geeft een signaal naar de oogspieren die de ogen in de richting van dat interessante iets richten. Je kunt het dan bekijken en alsnog besluiten er meer aandacht aan te besteden of niet. zien

Blikveld verbreden met behulp van ogentraining kaart van de ogenschool Eye-Tools.
Blikveld verbreden met behulp van ogentraining kaart van de ogenschool Eye-Tools.

Perifere blikveld verruimen bij lezen

Bij het lezen heb je het perifere deel van het netvlies nodig om te zien waar het begin van de volgende regel is. Als je bij het laatste woordje van een regel bent aangekomen, kijk je vanuit je ooghoeken waar het begin van de volgende regel is. Zonder dat je gebruik maakt van je vinger of een kartonnetje, springen de ogen automatisch naar de volgende regel. Als het perifere veld zwak ontwikkeld is, sla je regels over of moet je aanwijzen. Veel bijziende mensen hebben een minder goed functionerend perifeer veld. Ze voelen zich daardoor onzekerder in grote ruimten of tussen grote groepen mensen die ze niet kunnen overzien.

Blikveld verruimen

Leer je blikveld verruimen in de ogencursus van Eye-Tools met de zwarte papier techniek.

Leer je blikveld verruimen in de ogencursus van Eye-Tools met de zwarte papier techniek.
Leer je blikveld verruimen in de ogencursus van Eye-Tools met de zwarte papier techniek.

 

 

 

Bron: Ogen leren zien, Zien in relatie met concentratieproblemen, woordblindheid en motoriek van drs. Pieter Langedijk.