Inhoud ogencursus “Beter leren zien” van de ogenschool Eye-Tools
Voor meer informatie over de inhoud ogencursus kun je hier een PDF downloaden.
Informatie PDF: inhoud cursus van ogenschool Eye-Tools
Mindmap: inhoud ogencursus “Beter leren zien” in 5 modulen.
Module 1: Ogen ontspannen, inhoud ogencursus
Om het zien van je ogen te verbeteren, moeten we leren om de ogen te ontspannen en mentale stress kwijt te raken. Dit is moeilijk omdat chronische spanningen op je ogen “normaal” aanvoelen. Je bent je niet bewust van deze spanningen. Slecht zien is een gewoonte en gewoonten veranderen is niet eenvoudig omdat deze onbewust zijn en diep in je structuur zitten. Met deze module leer je ogen te ontspannen wat de basis is van succesvol goed zien op een natuurlijke wijze zien.
- Uitleg hoe zien een normaal gezonde ogen
- Oogafwijkingen
- Ontspanning van de ogen door palmeren en de zon
- Het visuele systeem in balans brengen. Balans tussen rechter en linker oog
- Zien verbeteren door bewustzijn
- De sterkte van je bril of contactlenzen minderen, document 16 pagina’s
- Hulpmiddel voor beter leren zien: Eye-Lollipop, rasterbril, ooglapje, letterkaart, oogkussentjes
Module 2: Ogen bewegen, inhoud ogencursus
Het onderzoek van Dr. Bates bracht hem tot de conclusie dat alle gevallen van slecht zien het gevolg zijn van een spanning in de uitwendige oogspieren, die op den duur de oogbol van vorm doet veranderen. Dit is het grondprincipe van de methode Bates. Door middel van oefeningen kun je de spanning of rekking in deze spieren opheffen. Hierdoor kunnen alle vormen van slecht zien worden overwonnen. Je ogen zien het best wanneer ze doorlopend bewegen. Zodra ze zich langer dan een spreekwoordelijk ogenblik (een fractie van één seconde) op één punt concentreren, treden spanning en oogafwijkingen op. Met deze module leer je de ogen soepel en ontspannen te bewegen wat de basis is voor goed zien.
- Aanwijzingen voor gezond zien
- Ogen bewegen oefeningen
- Ogen yoga hand- en oogbewegingen (Eye-Lollipop)
- Accomodatie ogentraining
- Letterkaart veraf en dichtbij
- De oogspieren bewegen met Tibet wiel
- Hulpmiddel beter zien: Eye-Lollipop, oogtrainingskaarten, mok voor ogentraining, Tibet wiel
Module 3: Blik verbreden, inhoud ogencursus
De fovea, het centrale blikveld, is het meest gevoelige deel van je netvlies, waarmee we de kleine details zien van voorwerpen. Meestal is er onbalans in het gebruik van de fovea en de achterkant van het netvlies. Vaak is de fovea overbelast.Wanneer het centrale blikveld intensief wordt gebruikt treden er oogspanningen op en ook spanningen in het gezicht zoals bij het voorhoofd en de kaken. We gebruiken de fovea voor ongeveer 80 procent en de achterkant van het netvlies voor 20 procent. Wanneer het centrale blikveld intensief wordt gebruikt treden er oogspanningen op en ook spanningen in het gezicht zoals bij het voorhoofd en de kaken. Door meer met de achterkant van het netvlies te zien kunnen we de fovea ontspannen en gemakkelijk de details zien. Met deze module leer je meer met de achterkant van het netvlies te zien dan met de fovea.
- Zwart papier techniek
- Zwarte punt techniek
- Panorama zien, lichaamshouding, lopen, swing
- Ogen Feldenkraise
- Hulpmiddel beter zien: Eye-Lollipop, oogtrainingskaarten
Module 4: Ogen samenwerken, inhoud ogencursus
Wanneer het samen zien met twee ogen ontbreekt, heeft dit in zijn algemeenheid een hoge prioriteit. Het is bijna altijd mogelijk om dit te verbeteren, met voldoende geduld en ervan uitgaande dat er geen schade is aan het oog, zenuwen of hersens. De relatie tussen beeld onderdrukking(amblyopie) en de factoren zoals scheelheid en verschil in focus in beide ogen (anisometropia) zullen in deze module worden aangegeven.
De ontwikkeling van de lichamelijke coördinatie is een waardevol deel van het beter leren zien. Het zien ontwikkelt het zich het best wanneer het met een activiteit gebeurt. Voor nauwkeuriger uit te voeren handelingen moet je ook precies kijken en scherp zien. Dit is goed voor de ontwikkeling van je zien mits je wel ontspannen de ogen gebruikt.
- Uitleg hoe ogen beter samenwerken
- Opheffing van oogspanning
- Scheelheid: de oorzaak en wat kun je eraan doen
- Kraalsnoer en kokerkijken
- Centraal zien Letterkaart dichtbij en veraf
- Accomodatie ogentraining
- Hulpmiddel beter zien: kralenkoord, Eye-Lollipop, oogtrainingskaarten
Module 5: Driedimensionaal zien, inhoud ogencursus
Ook al kijken we met twee ogen toch zien we niet altijd een driedimensionaal beeld. We zijn ons meestal niet bewust dat we de wereld tweedimensionaal waarnemen! Wanneer je bewust driedimensionaal leert zien zul je dit ook herkennen en waarderen in het dagelijks leven. Voor het driedimensionaal zien vloeien de twee beelden, van je linker en rechter oog, samen in de hersens tot één beeld. Dit beeld heeft diepte en is een hologram. Om dit beeld te maken werken de linker en de rechterhersenhelft goed samen. Wanneer het driedimensionaal beeld ontstaat zijn de twee hersenhelften in balans.
De ervaring met driedimensionaal zien krijg je in deze module door te oefenen met de ogen trainingskaarten “Fusion 3-D zien” Deze trainingskaarten helpen je om beter ruimte en diepte waar te nemen. Ook zul je waarnemen dat je wereld meer dimensionaal is. De voorwerpen krijgen meer volume en de kleuren zijn levendiger. Je ogen zijn in balans en je voelt je zelf ook in balans.
- Uitleg fusie, driedimensionaal zien
- Duimen driedimensionaal zien
- Transparante cirkels
- Trainingskaarten fusie 1 t/m 6 Zonder
- Leesbril lezen (DVD plus trainingskaart)
- 3-D plaatjes
- Hulpmiddel beter zien: Eye-Lollipop, oogtrainingskaarten, D.V.D. zonder leesbril lezen, Mok voor ogentraining, Eye-Play-Dinner-Plate