De Bates methode : Dr. Bates ziet het menselijke gezichtsvermogen in een moderne holistische context als een activiteit van de mind, body en spirit en niet alleen van het oog.

Wat is de Dr. Bates methode?

De Bates methode is een aanpak voor de verbetering van het menselijk gezichtsvermogen. Deze methode is gestart met het werk van Dr. Bates in begin 1900 en is verder ontwikkeld door generaties van opvolgers.

Dr. Bates’ boek “Perfect Sight Without Glasses” beschrijft hoe, door klinische observaties, laboratoriumproeven en persoonlijke ervaringen het volgende is ontdekt:

 • Normaal gezichtsvermogen is variabel.
 • Aangetast gezichtsvermogen kan slechter worden of beter worden.
 • Aangetast gezichtsvermogen en oogziekten hebben een relatie.
 • Gezichtsvermogen is een belangrijke indicator voor geestelijke, emotionele en fysieke gezondheid.

Vanuit deze ontdekkingen heeft hij de praktische methode ontwikkeld om het gezichtsvermogen te verbeteren.

Wie is Dr. Bates?

William Bates web
Dr. Bates ziet het menselijke gezichtsvermogen in een moderne holistische context als een activiteit van de mind, body en spirit en niet alleen van het oog

Dr. William Horatio Bates is geboren in 1860 in New York, New Jersey in Amerika. Hij behaalt een medische graad of the college of physicians and surgery in 1885. Hij had een privépraktijk in New York en werkte in verschillende ziekenhuizen o.a. de Manhattan Eye and Ear Hospital en de New York Eye Infirmary. Gedurende vijf jaren was hij een instructeur in ophthalmology aan de New York Postgraduate Medical School and Hospital. Van 1907 tot 1922 behandelde hij oogpatiënten in de Harlem Hospital te New York samen met Emily Liermann. Tijdens zijn carrière heeft hij verschillende artikelen en papers geschreven over zijn werk in de grote medische vakbladen. Na de publicatie van zijn boek “Perfect Eyesight Without Glasses” in 1920, gaat hij door met de ontwikkeling en promotie van zijn ideeën in het journaal “Better Eyesight”. Hij heeft lesgegeven en geschreven tot zijn dood in 1931.

Je kunt de dr. Bates methode leren in de ogenschool Eye-Tools


De samenvatting van Dr. Bates levenswerk:

 • Een speciale theorie hoe ogen functioneren.
 • Een algemene theorie over zien.
 • Een systeem van praktische technieken om gezichtsvermogen te verbeteren.

De Fundamentele principes van de Dr. Bates methode:

 • Ogen rust geven, palmeren, zwaaien
 • Visueel geheugen verbeteren, verbeelding
 • Flitsen of knipperen
 • Centrale fixatie
 • Behandeling met de zon
 • Gebruik van de testkaart

Mindmap, Fundamentele principes Dr. William H. Bates

fundamentele-principes-dr-william-h-batesVoorbeeld van een Dr. Bates oefening:

Palmeren

Palmeren van de ogen volgens de dr. bates methode
Palmeren van de ogen volgens de dr. bates methode

Wrijf je handen zeer warm en klap drie keer in de handen. Leg je handen met gesloten vingers en licht gewelfde palmen over je ogen; de vingertoppen rusten tegen je voorhoofd en de buitenkant van de pinken liggen langs je neus. Zo dekt een donkere holte, die de omgeving buitensluit, de ogen af. Je ogen mogen nu naar binnen kijken en kunnen zich weer opladen. Dit is een kleine rustpauze voor je geest. Palmeren is een belangrijke begeleider van alle oogoefeningen. Doe het telkens weer en op een moment dat het je uitkomt, ook zonder verdere oefeningen. Palmeer je ogen ter verfrissing en na iedere inspanning van de ogen.

Bron: Better Eyesight, The Complete Magazines of William H. Bates edited by Thomas R. Quackenbusch. North Atlantic Books Berkeley, California. ISBN 1-55643-351-4
Bron: Alternatieve Health “The Bates Method” van Peter Mansfield 1995, ISBN 0356 21094