Oogtrainingskaarten Tibet evening ocean sky
Oogtrainingskaarten Tibet wiel

Om je gezichtsvermogen te verbeteren oefen je met oogtrainingskaarten. De verschillende vaardigheden van je ogen en je zien word je bewust door training met de kaarten. Daardoor verbeter je de kwaliteit van je zien en leer je beter zien zonder bril. De oogtrainingskaarten worden gebruikt in de ogencursus van de ogenschool Eye-Tools.

 Overzicht oogtrainingskaarten:

 • “Tibet” kleurenwiel
 • Lettertestkaart voor veraf (voor bijziend, myopie)
 • Letter testkaart voor dichtbij (voor verziend, leesbril)
 • Ogen laten bewegen
 • Gecentreerd zien
 • Zwarte punt techniek
 • Fusion van de ogen, driedimensionaal zien

Bewust zien met oogtrainingskaarten

 • Ogen leren bewegen met de oogtrainingskaart Tibet-kleurenwiel (A3) (Tibet evening ocean sky) Oogtrainingskaarten zijn oefenkaarten die speciaal zijn ontworpen om eigenschappen van jouw zien te verbeteren.
 • De kennis van het beter leren zien is gebruikt om praktische oefenkaarten te ontwerpen waarmee je al snel resultaten zult hebben.
 • Diverse ogen training kaarten zijn voorzien van een gebruiksaanwijzing (aan de achterkant). In het tekstboek van de workshop “Beter leren zien” zijn de gebruiksaanwijzingen van de meeste trainingskaarten opgenomen.
 • De kaarten zijn gelamineerd, zodat je er lang plezier van zult hebben (de afmeting van de meeste kaarten is A4 ).
 • De oogtrainingskaart plaats je op ooghoogte, bijvoorbeeld op een muziek standaard of aan de muur.

Tibet kleuren wiel

De oorspronkelijke oogtrainingskaart “Tibetaanse wiel” is ontworpen door Tibetaanse monniken met als doel alle spieren van de ogen te trainen. De Tibetanen hebben deze natuurlijke oogverbeteringstechniek succesvol gebruikt gedurende vele eeuwen. Door de nieuw oogtrainingskaart “Tibet kleuren wiel” te gebruiken voor enkele minuten per dag kun je binnen enkele maanden substantiële verbeteringen ervaren in de coördinatie van je ogen. In een aantal boeken over een natuurlijke manier van beter leren zien komt het Tibetaanse wiel voor. Dit in de vorm van een zwart figuur op een witte achtergrond.

Innovatie

Het gekleurde Tibetaanse wiel, met de naam ”Tibet”, is ontworpen door Eye-Tools. De verbetering is dat het wiel is opgebouwd door een dikke zwarte lijn van drie mm dikte. Dit heeft als voordeel dat wanneer je op afstand niet de contour van een figuur scherp kunt zien zonder bril, je toch de oogbewegen kunt doen. Door de dikke zwarte lijn met je ogen te volgen. De lijnfiguur is opgevuld met een aantrekkelijk kleurenpatroon. Dit maakt dat je graag de oogtrainingskaart in het zicht wilt ophangen in je huiskamer of keuken. Dit is een uitnodiging om de oefening twee keer per dag te doen. Misschien was het oorspronkelijke Tibetaanse wiel een zandtekening gemaakt met verschillend gekleurd zand.


Er zijn vijf verschillende kleuruitvoeringen van de “Tibet”. Aan de achterkant zit de zwart wit uitvoering. De kleuren van de “Tibet” kaart zijn in werkelijkheid veel mooier dan in de website ! (De beschrijving van de oefening wordt meegeleverd met de “Tibet” kaart, groot A3. )

Tibet mountain air Tibet pink mind Tibet green Forest Tibet evening sky
Tibet moumtain air Tibet pink mind Tibet green Forest Tibet evening ocean sky


Doel van de “Tibet”-oefening is:

 • Het geleidelijk vergroten van de flexibiliteit van je oogspieren in alle richtingen. Het verbeteren van de coördinatie en samenwerking van de twaalf oogspieren en de spiertjes rondom de ooglenzen. Hierdoor kun je beter accommoderen, waarbij het gaat om het samenspel tussen de ooglensspieren en oogbolspieren zodat nauwkeuriger scherp te stellen valt op een voorwerp in de ruimte.
 • Het bereiken van een bewuste waarneming van de ogen door nauwkeurig, regelmatig en langzaam de lijn, rondom het Tibetaanse wiel te volgen in alle richtingen van je blikveld. Hierdoor wordt je ervan bewust welke delen van de rand of lijn je gemakkelijk kunt volgen en welke oogbewegingen (gebieden in je blikveld) een uitdaging voor je zijn. Welke delen sla je over of ga je sneller of langzamer doorheen?
 • Het activeren van het bewust zien. Door zelf bewust waar te nemen wat je precies met je ogen doet, kun je de nauwkeurigheid van je oogbewegingen verbeteren. Je wordt je bewust van de mogelijke spanningen in je oogspieren. Door bewuste waarneming en ademen worden je motorcellen in de hersens geactiveerd en verbetert de coördinatie van je oogspieren.
Oogtrainingskaarten letter testkaart voor veraf kijken
Oogtrainingskaarten letter testkaart voor veraf kijken

Lettertestkaart voor veraf

De lettertestkaart voor veraf is te gebruiken om zelf te zien wat je gezichtscherpte is in de verte.

 • Door naar de letterkaart te kijken kun je je eigen vooruitgang van je gezichtvermogen vaststellen.
 • In een minuut kun je met deze kaart je zicht testen.
 • De kaart wordt bekeken van een afstand van 3 tot 6 meter.
 • Per regel zijn de letters kleiner. Elke letterregel heeft een nummer.
 • Je kunt ook je gezichtsvermogen trainen met deze kaart.

Lettertestkaart voor dichtbij

Oogtrainingskaarten letter testkaart voor dichtbij kijken
Oogtrainingskaarten letter testkaart voor dichtbij kijken

De letterkaart voor dichtbij is te gebruiken om zelf te zien wat je gezichtscherpte is van dichtbij.

 • Door naar de letterkaart te kijken kun je eigen vooruitgang van je gezichtsvermogen vaststellen.
 • In een minuut kun je met deze kaart je zicht testen.
 • De kaart wordt bekeken van een afstand van 35 cm.
 • Per regel zijn de letters kleiner. Elke letterregel heeft een nummer.
 • Je kunt ook je gezichtsvermogen trainen met deze kaart.

Ogen laten bewegen

 • Laat je ogen dwalen . Je ogen zien het beste wanneer ze doorlopend bewegen. Gezonde ogen dwalen doorlopend moeiteloos over het gezichtsveld.
 • Wanneer je op één punt concentreert, een fractie van één seconde, treden spanning en oogafwijkingen op. Als je daarentegen je ogen voortdurend laat dwalen blijft het beeld scherp.
 • Kijk meer naar het wit van het papier dan naar de zwarte cijfers of letters. Stel je voor dat je aan het zeilen bent in de witte ruimte rondom de zwarte cijfers of letters. Bekijk een zwarte punt op de oefenkaart. Laat je ogen dwalen om en door de punt heen. Zie hoe de hele kaart daardoor duidelijker en zwarter opkomt.

Oefenkaarten “Ogen laten bewegen”

 • Ogen bewegen 1 t/m 25
 • Ogen bewegen A t/m Z
 • Ogen bewegen 1 t/m 50
 • Ogen bewegen 1 t/m 80

Inclusief gebruiksaanwijzing oogtrainingskaarten “Ogen laten bewegen” plus aanwijzingen voor gezond zien.


Gecentreerd zienKleine letters lezen voor verbeteren centraal zien

Als het zicht normaal is, ziet het oog een deel van alles waar het naar kijkt optimaal en alle andere delen slechter naarmate ze verder van het punt van maximaal zicht verwijderd zijn.

Als het zicht gebrekkig is, blijkt altijd dat de ogen proberen een groot deel van het gezichtsveld tegelijk even goed te zien. Dit legt een zware spanning op het oog en de geest, zoals iedereen met een normaal of bijna normaal zicht kan aantonen door te proberen een groot vlak in zijn geheel te overzien. Van dichtbij kan de poging om een vlak te overzien met een middellijn van niet meer dan een halve meter, op deze manier al ongemak en pijn opwekken.

Alles wat rust geeft aan het oog heeft de neiging het normale vermogen tot centrale fixatie te herstellen. Het kan ook verworven worden door bewust te oefenen, en dit is soms de snelste en gemakkelijkste manier om het zicht te verbeteren.

Bron: Dr. William H. bates, Zie beter zonder bril of lenzen.

Oogtrainingskaarten voor “Ogen leren gecentreerd te zien”

Centraal zien nr. 1, Praktische oefeningen plus gebruiksaanwijzing om de ogen te leren centraal te zien.


De “zwarte punt techniek”Zwarte punt techniek

Dr. Bates ontdekte dat door zich een zwarte punt voor te stellen gelijktijdig het gezichtsvermogen, het geheugen, het concentratievermogen en het geestelijk evenwicht gunstig beïnvloed kan worden. Hiermee vermijden we verstrooid te denken en onze energie te verspillen, zonder echter geestelijk en visueel te verstarren. De “zwarte punt techniek” is in principe heel eenvoudig, zij vereist echter wel enige oefening.


Fusion van de ogen

Verschillende oogtrainingskaarten zijn gemaakt om driedimensionaal te leren zien


Bestellen van de trainingskaarten

Prijs van één oogtrainingskaart is 4,75 euro, formaat A4. De oogtrainingskaart “Tibet” heeft het formaat A3 en kost 9,5 euro, inclusief instructie. Verzendkosten voor A4 is 2,5 euro. De verzendkosten voor A3 is 9,75- euro. (wordt als pakketje verstuurd)

Bestellen per e-mail de oogtrainingskaarten.

(Meer oogtrainingskaarten zijn beschikbaar bij Eye-Tools!)